Dječje kašice bez dodanog šećera
Dječja hrana treba biti što zdravija i optimalno osmišljena kako bi idealno podupirala rast i razvoj. Zato svi govore o dječjim kašicama bez dodanog šećera kako bi optimalno podržali uravnoteženu prehranu bebe u periodu dohrane. No, na što točno morate obratiti pozornost pri odabiru kašica.
Zašto bebe vole slatko?
Bebe su od rođenja naviknute na slatki okus. Okusni pupoljci mališana otvoreni su za slatke okuse. Bebe do otprilike 3 mjeseca starosti instinktivno reagiraju obrambeno na gorko, slano, kiselo ili masno. Zatvore usta i okrenu glavu. Izrazi lica i geste jasno govore: "Neću!"
Glavni je razlog šećer u majčinom mlijeku i mliječnoj formuli
Majčino mlijeko je vrlo slatko, sadrži 7 grama laktoze na 100 mililitara. Laktoza je mliječni šećer koji je apsolutno neophodan za optimalan razvoj dojenčeta. Preko 200 različitih vrsta oligosaharida također je dio vrlo posebnog sastava majčinog mlijeka. Oni daju energiju za stalni rast Vaše bebe od nježnog novorođenčeta do djeteta koje puže i s entuzijazmom otkriva svijet. Energija sadržana u šećeru neophodna je za razvoj Vašeg djeteta. Sukladno tome, sastav početnih mliječnih formula, po uzoru na majčino mlijeko, također je opskrbljen važnim nutrijentima kao što je laktoza. PRE mliječne formule su blago slatkog okusa, slično majčinom mlijeku!
Dječja hrana - prirodno slatka
Što je sa šećerom u dječjoj hrani? Zapravo, mnoga hrana za bebe prirodno je slatka. To znači da sami sastojci sadrže šećer. Evo i primjera, što sve sadrži prirodni šećer, koji se bitno razlikuje od dodanog šećera:
- povrće poput mrkve i krumpira
- žitne kašice na bazi prosa, zobi ili riže te
- voće za pripremu voćnih pirea poput jabuke, maline, breskve itd.
Koje vrste šećera može sadržavati dječja hrana?
U idealnom slučaju, dječja hrana neće sadržavati dodani šećer. To znači da će izvor šećera biti samo šećer iz sastojaka, da se šećer ne dodaje prilikom proizvodnje. Ako je šećer dodan u proizvod onda je uvijek naveden u listi sastojaka. (provjerite listu sastojaka kod odabira proizvoda za svoju bebu)
Postoje razni oblici šećera i oni prirodni iz namirnica i oni dodani
Kada govorimo o šećeru, tada zapravo mislimo na različite vrste ugljikohidrata. Različite vrste šećera različito utječu na metabolizam i na različite vas načine mogu zasititi.
Jednostavni šećeri (monosaharidi) daju trenutnu energiju jer su vrlo probavljivi. Najpoznatiji predstavnik je fruktoza, koja se uglavnom nalazi u voću.
Disaharidi se moraju razgraditi kako bi se energija koju sadrže mogla preraditi u metabolizmu. To se događa i kod žvakanja u ustima i u gastrointestinalnom traktu. Najpoznatiji predstavnici disaharida su laktoza i klasični granulirani ili konzumni šećer (saharoza).
Složeni šećeri (polisaharidi) moraju se razgraditi kao i disaharidi. Treba im puno vremena da se razgrade i osiguraju energiju, ali osiguravaju zasitnost. Škrob je najpoznatiji složeni šećer, a najviše ga ima u žitaricama.
Sve tri vrste šećera važne su za ljudski organizam na različite načine. Na primjer, djetetov mozak koji brzo raste zahtijeva stalnu opskrbu energijom. Zahvaljujući visokom sadržaju laktoze u majčinom mlijeku ili početnom mlijeku, to se brzo osigurava i daje mozgu Vašeg mališana sve što mu je potrebno za rast i napredovanje.
Monosaharidi | Disaharidi | Polisaharidi | ||
Primjeri i njihovi tipični nazivi | Voćni šećer (fruktoza) Grožđani šećer (glukoza/dekstroza) | Konzumni šećer (saharoza), mliječni šećer (laktoza) | Škrob, Glikogen | |
Dostupnost energije | Jako brzo | brzo | polagano | |
Zasitnost | Jako kratko | kratko | dugo |
Koji se šećer nalazi u kojoj dječjoj hrani?
Fruktoza - uglavnom se prirodno nalazi u voću i povrću, pa samim time i u kašicama koje se iz njih proizvode.
Škrob - ugljikohidrati u obliku škroba prirodno se nalaze npr. u žitaricama. Ako prah kašice pomiješate s mlijekom, dodat će se mliječni šećer. Iskustvo je pokazalo da ugljikohidrati iz žitarica i mlijeka osiguravaju dužu zasitnost vašem djetetu jer se udruže brži i sporiji dobavljači energije. Upravo zbog toga žitne i mliječne kašice se preporučuju prije spavanja, kako bi dijete duže imalo osjećaj sitosti.
U HiPP-ovom planu dohrane različiti oblici kašica idealno se nadopunjuju kako bi vaša beba bila optimalno opskrbljena svim važnim nutrijentima.
Zato je važno da je hrana za bebe bez dodanog šećera
Kao što je gore opisano, mnoge namirnice prirodno sadrže šećer/ugljikohidrate. To se, primjerice, odnosi na voćne kašice, ali i na povrtne i žitne kašice. Osim masti i bjelančevina, razne vrste šećera nezamjenjive su za optimalan i zdrav razvoj djeteta!
Međutim, dodavanje granuliranog ili konzumnog šećera nije potrebno iz prehrambene perspektive, kao ni dodavanje šećera u prehrambene proizvode prilikom proizvodnje. Prekomjerni unos dodanog šećera i njegov učinak na zdravlje djece aktualan je predmet znanstvenih istraživanja i prehrambenih smjernica.
Svjetska zdravstvena organizacija izdala je smjernice za konzumaciju šećera u djece i odraslih. Iz tih je smjernica jasno da se pojedina stanja danas nedvojbeno povezuju sa unosom dodanih šećera, a to su pretilost, kronično srčano žilne bolesti i zubni karijes.
Prevencija karijesa
Gotovo svaka odrasla osoba ima bakterije u ustima koje u konačnici mogu dovesti do stvaranja karijesa. Ipak, zahvaljujući adekvatnoj dentalnoj higijeni i redovitim posjetima stomatologu, šteta uzrokovana karijesom obično je ograničena.
Djeca pokupe ove bakterije u kontaktu s roditeljima, bakama i djedovima ili drugim bliskim skrbnicima od povjerenja. Međutim, pojava karijesa ne događa se odmah. Tek kada se bakterije u ustima kontinuirano opskrbljuju šećerom, može doći do oštećenja zubića koji tek rastu.
Za dobru prevenciju karijesa korisne su sljedeće mjere:
- Izbjegavajte neprekidno pijenje iz bočice (mlijeka, soka, vode itd.).
- Ograničite unos dodanog šećera. To se posebno odnosi na prvu godinu života, kada bebi niču zubići i pranje zubića je malo teže.
- Neka redovita dentalna higijena postane dio Vaše svakodnevne rutine. To također uključuje svakodnevno pranje zubi.
Višak kilograma
Ova tema zabrinjava mnoge roditelje. Debljamo li se zbog šećera? Istina je da previše šećera također znači da dijete vjerojatno unosi previše kalorija za svoje potrebe. To dugoročno može dovesti do povećanja tjelesne težine.
Djetetove potrebe za kalorijama dosta variraju ovisno o njihovoj dobi i dnevnim aktivnostima. Osim toga, postoji individualni metabolizam. Vrlo slatka hrana s dodanim šećerom dovodi Vas u iskušenje da jedete iako ne osjećate glad. Ovo se odnosi i na djecu i na odrasle. Pritom hrana s dodanim šećerom često nije dovoljno zasitna. Vaše će dijete unijeti više kalorija nego što je potrebno, ali će i dalje biti gladno.
Možete obratiti pažnju na sljedeće:
- Ponudite svom djetetu dohranu prilagođenu dobi koja ne sadrži dodani šećer. HiPP proizvodi za uvođenje dohrane sadrže samo prirodne šećere iz sastojaka.
- Obratite pozornost na signale sitosti Vašeg djeteta i završite s obrokom čim se čini da je dijete sito.
- Budite uzor: bebe i mala djeca vole probati sve što odrasli jedu za obiteljskim stolom!
Navikavanje na slatko
Jednom sladokusac, uvijek sladokusac? Mnogi roditelji strahuju da šećer stvara ovisnost i da će dijete biti ovisno o konzumaciji šećera. Ovo nije znanstveno dokazano.
Međutim, dokazano je da se djetetovo osjetilo okusa formira vrlo rano. Bebe se s prvim okusima susreću dok su još u maminom trbuhu. Dodatne okuse upoznaju kasnije kroz majčino mlijeko. Zbog evolucijske sklonosti slatkome, bebe u dobi kada su spremne za dohranu, u početku radije jedu nešto slatko.
Važno je razumjeti: za osjet okusa u razvoju pod slatkim se smatra i komadić zrele breskve, zgnječena banana ili sočna jabuka.
Kada okusni pupoljci dođu prvenstveno u kontakt s jednostavnom, prirodnom hranom, polako se razvija uravnoteženo razumijevanje pojedinačnih varijanti okusa. Dodani šećer može spriječiti ovaj razvoj značajno mijenjajući standard za hranu slatkog i ne baš slatkog okusa.
Prirodne, visokokvalitetne kašice koje sadrže samo prirodne šećere iz voća omogućuju Vašoj bebi da iskusi vrlo različite okuse svojim vlastitim tempom.