Bijela mrkva u prehrani

Mrkva je povrće prepoznatljiva po narančastoj boji, a generacije ljudi na zapadu su odrasle misleći kako je mrkva oduvijek bila narančasta. Ali to nije točno. Puno prije narančaste mrkve, koja se pojavila u 15.stoljeću, mrkva bijele boje se uzgajala u Europi, za prehranu stoke i ljudi.
Danas se često misli da je bijela mrkva pasternjak, ali to nije točno. Pasternjak pripada obitelji mrkve, ali je potpuno druga vrsta i često puno veći od bijele mrkve.
Kod narančaste, žute i crvene mrkve boja dolazi od velike količine karotena. Bijela mrkva sadrži malu količinu karotena te je to razlog njene bijele boje.
Okus bijele mrkve puno je blaži i slađi od narančaste.
Bijela je mrkva potrebna u prehrani kao izvor dijetalnih vlakana što je izuzetno važno kod dojenčadi za probavu.
Sadrži i prirodno prisutne fitokemikalije koje pomažu organizmu kod prevencije bolesti.