Koristite li tikvicu u prehrani?
Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.
Tikvice potječu iz Amerike, a konzumiraju se već više od 10000 godina.
Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.
Sastav i hranjivost tikvice
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Kontrolira šećer u krvi i smanjuju apetit. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva.
Zdravstvene dobrobiti tikvica:
- djeluju protuupalno
- povećavaju razinu energije
- potpomažu mršavljenju
- snižuju razinu kolesterola
- poboljšavaju probavu i čiste crijeva
- čine kožu zdravijom
- čuvaju zdravlje fetusa
Zdravstvene prednosti tikvica za najmlađe
Sadržaj kalcija koji igra ključnu ulogu u razvoju dojenčadi. Osim za razvoj kostiju, važan je za razvoj zubića i transport nutrijenata organizmom.
Dobar izvor magnezija: osim važnosti za razvoj kostiju, koristan je za aktiviranje probavnih enzima kao i za stvaranje energije na staničnom nivou.
Sadržaj fosfora je također značajan kod tikvica. Fosfor olakšava probavu ali ima i važnu ulogu u razvoju mozga.
Tikvice sadrže i vitamine B kompleksa: B komplex vitamini uključuju vitamin B-6, tijamin, niacin, folnu kiselinu, etc.
Vitamin B-6 je potreban za razvoj mozga kod dojenčadi, funkcije imunološkog sustava i proizvodnju metaboličkih enzima. Tijamin sudjeluje u proizvodnji energije, proizvodnji crvenih krvnih stanica.
Tikvice su lako probavljive: veliki udio vode, dijetalnih vlakana, mala količina ugljikohidrata i šećera te 0% masti čini ih vrlo lako probavljivim.
Kada vaša beba ima probavne smetnje, tvrdu stolicu i slično, prehrana tikvicama će ublažiti problem.