Važnost patlidžana u prehrani
Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama. Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje. Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. stoljeću počeo se uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama. Plodovi patlidžana čest su gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.
Sastav i hranjive vrijednosti patlidžana
Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.
Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa.
Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.
Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i folne kiseline.
Bogato je i mineralnim tvarima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.
Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam, kao što je regulacija razine šećera u krvi, pridonose osjećaju sitosti.
Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.
Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.
Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici.
Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba.
Dobrobiti patlidžana
- štiti imunološki sustav
- poboljšava cirkulaciju
- čuva zdravlje srca i krvnih žila
- smanjuje stres
- štiti od virusa
- ublažava probavne i želučane tegobe
- pospješuje mršavljenje
- čuva zdravlje očiju
- pomaže u kontroli dijabetesa