Zašto je brokula važna u prehrani?
Brokula je povrće koje zadovoljava gotovo sve prehrambene potrebe čovjeka. Zbog toga je njena raširenost i popularnost sve veća. To uvijek nije bilo tako. Brokule imaju zanimljivu povijest uspona i padova popularnosti.
Sastav i hranjivost brokule
Zamislite namirnicu, koja daje gotovo sve neophodno za zdravlje.
Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica. Visoka količina vitamina C jača imunitet i štiti od gripe i prehlade. Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, važni su za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi.
Bogata je vlaknima, koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i srca.
Brokula sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brzo izaziva osjećaj sitosti.
Brokula je bogata i bjelančevinama, važnim za razvoj mišića. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju.
Dojenčad i trudnoća
Brokula je bogata nutrijentima zbog toga je važna za zdrav razvoj dojenčeta. Jača imunitet i štiti dojenče od infekcija.
Bogata je željezom i folnom kiselinom koja je važna za prenatalni razvoj bebe.
Žene su sklonije osteoporozi zbog slabljenja kosti tijekom trudnoće. Brokula je bogata kalcijem, magnezijem, cinkom i fosfora, te osigurava dovoljan unos svih esencijalnih minerala koji čine kosti jakim i zdravim i smanjuje rizik od osteoporoze.