Sastav majčinog mlijeka:
Glavne hranjive tvari
![](/fileadmin/_processed_/7/5/csm_breastmilk_components_1_nutrients_461224a531.jpg)
Tijekom prvih nekoliko mjeseci života majčino mlijeko je jedini izvor hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta. Zbog toga je izrazito važno da se majka tijekom razdoblja dojenja zdravo i pravilno hrani. Svježe voće i povrće, cjelovite žitarice te najmanje jednom tjedno konzumacija ribe su izrazito važni za dovoljan unos vitamina i mineralnih tvari, elemenata u tragovima i masnih kiselina.
Vitamin D je jedini nutrijent kojeg je potrebno dodavati zdravom dojenčetu uz majčino mlijeko. Ukoliko je unos vitamina D nedovoljan, može doći do nedovoljne apsorpcije kalcija što u kasnijim fazama života uzrokuje probleme s kostima. U područjima gdje zimi nema dovoljno sunca ili je ljeti sunce izrazito jako pa ga je potrebno izbjegavati, nedostatak vitamina D je izrazito čest.
LCP (omega 3 i 6)
![](/fileadmin/_processed_/2/4/csm_breastmilk_components_2_lcp_b926d9301c.jpg)
Dugolančane masne kiseline (Omega 3 & 6) imaju važnu funkciju u razvoju mozga i živčanog sustava. Dugolančane masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i živčanog sustava. Najvažnije masne kiseline su arahidonska kiselina (AK) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Te masne kiseline se nalaze i u majčinom mlijeku.
Omega-3 su posebno važne u ranom djetinjstvu za razvoj mozga i živčanih stanica. Naime, u prve dvije godine života mozak raste i sazrijeva do određenog stupnja, tako da je redovito uzimanje Omega-3 masnih kiselina osobito važno. 0,5% dnevnih energetskih potreba dojenčeta treba biti pokriveno s Omega-3 masnim kiselinama.
Prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline
![](/fileadmin/_processed_/7/c/csm_breastmilk_components_3_lactic_acid_0db4b66ef5.jpg)
Majčino mlijeko sadrži različite bakterije mliječne kiseline koje omogućuju uspostavljanje zdrave crijevne flore. Putem majčinog mlijeka dijete konzumira bakterije mliječne kiseline koje se koloniziraju u crijevu djeteta te ga štite od neželjenih bolesti. Dojena djeca na taj način izgrađuju imunološki sustav ,a 70 % imunološkog sustava se nalazi u crijevima.
Dijetalna vlakna u majčinom mlijeku
![](/fileadmin/_processed_/2/7/csm_breastmilk_components_4_dietary_fibre_7b403a3c71.jpg)
Prehrambena vlakna u majčinom mlijeku (oligosaharidi) koriste se kao hrana za bakterije mliječne kiseline te također sudjeluju u izgradnji zdrave crijevne flore.
Ostali nutrijenti
![](/fileadmin/_processed_/5/7/csm_breastmilk_components_5_vaccines_ef38d3263b.jpg)
Putem majčinog mlijeka, dijete dobiva sve nutrijente koji su važni za njegov rast i razvoj.
Primjeri:
- Antitijela (imunoglobulini) ili lizosomi: djeluju direktno protiv bakteria
- Antioksidanti i različiti neurotransmiteri: djeluju na imunološki odgovor
- Laktoferin: pomaže tijelu u apsorpciji željeza i u borbi protiv bakterija
- Za neke sastojke majčinog mlijeka još nije poznata prava funkcija
- Mnogi sastojci su nedovoljno istraženi