Recepti i jela za 1. tromjesečje
U prvom tromjesečju trudnoće ne povećavaju se potrebe za kalorijama, ali rastu potrebe za hranjivim tvarima. Zato bi trudnice trebale započeti dan s velikim udjelom hranjivih tvari za doručak. Tu su posebno važni folna kiselina, željezo, vitamini B1, B2 i B6, magnezij, željezo i omega-3 masne kiseline. Zbog hormonalnih promjena, vlakna su također neophodna za sprječavanje zatvora. Naši se recepti za prvo tromjesečje stoga temelje na cjelovitim žitaricama i puno voća i povrća.
Ukusan doručak u prvom tromjesečju trudnoće
Zobena kaša s voćem i orasima
- osigurava folnu kiselinu, vitamine B1, B2 i B6, magnezij, željezo, omega 3 masne kiseline
- oko 370 kcal (250 g) po porciji bez dodataka
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 100 g cjelovitih zobenih pahuljica
- 200 ml zobenog mlijeka
- 150 ml vode
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije (ili malo svježih sjemenki vanilije)
- 4 žlice pšeničnih mekinja
- malo cimeta (po želji)
- 1 banana
- 1 žlica lanenog ulja
- Dodaci: voće po izboru, orasi, jogurt,...
Priprema:
- Zakuhajte zobene pahuljice, zobeno mlijeko, vodu i ekstrakt vanilije u loncu.
- Zobene pahuljice kuhajte uz miješanje oko 5 do 10 minuta dok ne poprime željenu gustoću. Po potrebi dodajte još malo tekućine.
- Pustite da se kaša malo ohladi i umiješajte pšenične mekinje i cimet.
- Pola banane zgnječite vilicom i dodajte u kašu.
- Podijelite kašu u dvije zdjelice, a preostalu bananu narežite na komadiće i ukrasite.
- Prelijte lanenim uljem.
Jogurt s voćem i orašastim plodovima
- s kalcijem, folnom kiselinom, vitaminom B1, B2 i B6, vitaminom E, vitaminom C, magnezijem, kalijem, omega 3 masnim kiselinama, vlaknima
- oko 480 kcal (330 g) po porciji
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 2 žlice soka od naranče
- ½ jabuke
- 1 šaka grožđa
- 1 banana
- 400 g običnog jogurta
- 2 žlice miješanih orašastih plodova
- 80 g ili otprilike 6 žlica zobenih pahuljica od cjelovitog zrna
- 1 žlica lanenog ulja
Priprema:
- Jabuku i grožđe dobro operite i narežite na sitne komadiće.
- Ogulite i narežite bananu.
- Zobene pahuljice i voće pomiješajte sa sokom od naranče i ostavite da kratko odstoji u posudi. Zatim ga jednostavno prelijte jogurtom, orašastim plodovima i lanenim uljem.
Ukusan ručak i večera u prvom tromjesečju
Tjestenina u umaku od špinata i parmezana
- s kalcijem i folnom kiselinom, vitaminom B1, B2 i B6, vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima
- oko 400 kcal po porciji
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- težina pripreme: srednja
Sastojci za 2 osobe:
- 250g integralne tjestenine
- 100 g parmezana
- 1 jaje
- 1 luk
- 450 g špinata (smrznutog ili svježeg)
- 1-2 žlice maslinovog ulja za prženje
- Sol, papar
- 1 šaka nasjeckanih listova bosiljka
- 2 žlice oljuštenih sjemenki suncokreta
- 1 šalica vrhnja
Priprema:
- Odmrznite smrznuti špinat ili izrežite i operite svježi špinat.
- Luk nasjeckajte i propirjajte na maslinovom ulju.
- Dodajte špinat i pirjajte uz često miješanje oko 5 minuta.
- Posolite, popaprite i ubacite nasjeckani bosiljak.
- Za to vrijeme skuhajte tjesteninu u slanoj vodi.
- U smjesu od špinata dodajte jaje i pirjajte na laganoj vatri još 5 minuta.
- Zagrijte vrhnje (ne smije prokuhati) i uz miješanje dodajte naribani parmezan.
- Pomiješajte smjesu od špinata, tjestenine i umaka od parmezana.
- Pospite tjesteninu suncokretovim sjemenkama.
Španjolska paella
- s jodom i omega 3 masnim kiselinama
- oko 600 kcal po porciji
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- težina pripreme: srednja
Sastojci za 2 osobe:
- 2 šalice smeđe riže
- 1l povrtnog temeljca
- 450 g plodova mora (zamrznutih)
- 300g miješanog povrća
- 2 limuna
- 5 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar
- 2 rajčice
- 6 crnih maslina
- 1 paketić šafrana
- 1 ciabatta kruh
Priprema:
- Otopite plodove mora.
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu, dodajte rižu (oprez: prskat će) i miješajte dok riža ne postane prozirna.
- Zakuhajte povrtni temeljac i ulijte toliko u rižu da je potpuno prekrije.
- Nakon što tekućina ispari dodajte još temeljca.
- Pustite da lagano kuha oko 15 minuta uz miješanje.
- Umiješajte šafran u prahu, povrće i odmrznute plodove mora.
- Pirjajte još 5 minuta i lagano promiješajte. Posolite i popaprite po potrebi.
- Paellu rasporedite u porcijama na tanjure, pokapajte s 2 žlice maslinova ulja i ukrasite kriškama limuna i rajčice.
- Na kraju po vrhu pospite masline.
Međuobroci i deserti za prvo tromjesečje
Jogurt-desert s jagodama
- s folnom kiselinom, kalcijem, cinkom, željezom
- cca 280 kcal (170g) po porciji
- vrijeme pripreme: cca 30 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 100 g jagoda (očišćenih)
- 20 g (2 žlice) integralnog pšeničnog brašna
- 20 g (2 pune žlice) zobeni pahuljica
- 20 grama maslaca
- 15 grama smeđeg šećera
- 250 g običnog jogurta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Operite i narežite jagode i pripremite 2 desertne čaše.
- Zamjesite maslac i brašno, te dodajte zobene pahuljice i smeđi šećer.
- Crumble rasporedite na papir za pečenje i pecite na 180° dok lagano ne porumene (cca 10 minuta).
- Ostavite crumble da se malo ohladi prije posluživanja.
- U desertne čaše naizmjenično slažite jagode, jogurt i još topli crumble.