Recepti i jela za 3. tromjesečje
U posljednjem tromjesečju trudnoće posebno su važni vitamin C, vlakna, vitamin K i vitamin B1. Ali sve druge hranjive tvari i dalje su važne za zdrav rast Vaše bebe. Sada možete računati na dodatnih 250 kcal dnevno. Uz naše ukusne recepte, ne samo da ispunjavate ovu dodatnu potrebu na raznolik, već i na hranjiv način!
Obilan doručak za treće tromjesečje trudnoće
Budući je u zadnjem tromjesečju trudnoće sve malo teže jer bebina veličina sve više sputava svakodnevni život, ujutro si možete priuštiti posebno dobar doručak. Omlet s nadjevom od povrća i fete je hranjiv i svjež. Zobena kaša s bananom, kakaom i orašastim plodovima posebno je aromatična i izvrsno grije u hladnim zimskim mjesecima.
Omlet s nadjevom od povrća i feta sirom
- s beta karotenom (vitamin A), vitaminom C, kalcijem, omega 3 masnim kiselinama
- oko 527 kcal po porciji
- vrijeme pripreme: 30 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 4 jaja
- 50 ml mlijeka
- papar
- sol
- 100 g cherry rajčica
- 1 tikvica
- 1/2 patlidžana
- 1 češanj češnjaka
- 50 grama crnih maslina
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 stabljike bosiljka
- 100 g feta sira
Priprema:
- Umutiti jaja s mlijekom, paprom i soli.
- Prepolovite rajčice. Tikvice i patlidžane narežite na sitne kockice. Ogulite i protisnite češnjak. Masline narežite na sitne komadiće.
- U tavi zagrijte 2 žlice ulja i popržite tikvice i patlidžane sa češnjakom. Posolite, popaprite i pospite bosiljkom. Ubacite rajčice i masline.
- Zagrijte preostalo ulje u tavi i ispecite polovicu smjese od jaja s obje strane. Stavite na tanjur i nadjenite polovicom mješavine povrća.
- Pospite fetom i zatvorite.
Kaša s bananom, kakaom i orasima
- s vlaknima, magnezijem, kalijem, vitaminima B1, B2 i B6
- oko 480 kcal po porciji
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 300 ml mlijeka od zobi (ili drugog biljnog napitka)
- 100 g mekog pira ili zobenih pahuljica (cjelovitog zrna)
- 7 g kakao praha
- 1 žlica javorovog sirupa ili 2 datulje
- 1 banana
- 30 g orašastih plodova, npr. kikiriki (nesoljenih)
Priprema:
- Zagrijte mlijeko od zobi u loncu. Umiješajte pahuljice od pira ili zobi, kakao prah i javorov sirup ili nasjeckane datulje i kuhajte na srednje jakoj vatri 2-3 minute.
- U međuvremenu ogulite bananu, prepolovite po dužini i narežite na komade.
- Orahe tostirajte u zagrijanoj tavi bez masnoće na srednje jakoj vatri cca 3 minute.
- Kašu ulijte u čaše ili zdjelice i ukrasite bananama i orasima.
Ukusan ručak i večera u trećem tromjesečju
Kako beba raste pod Vašim srcem, sve je manje mjesta za želudac, pa apetit može patiti u zadnjem tromjesečju. Sada se povećava i žgaravica, jer skučeni uvjeti povećavaju želučanu kiselinu. Zato su lagani ručak i večera često dobra ideja tijekom trećeg tromjesečja. Oslanjamo se na salate i obroke s povrćem: salata od leće i slanutka također je ukusna hladna i lako se može pripremiti za ručak. Naša „Tava s bulgurom“ u umaku od jogurta i mente nije samo prekrasan lagani ručak, već je idealna i kao prilog uz roštilj.
Salata od leće sa slanutkom
- s proteinima, cinkom, kalijem, željezom i vlaknima
- oko 276 kcal po porciji
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
- 150 grama crvene leće
- ½ čaše slanutka
- ½ vezice rotkvica
- ½ luka
- ½ režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- sol
- papar
- 2 grančice estragona
Priprema:
- Skuhajte leću prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite i isperite slanutak.
- Očistite, operite i narežite rotkvice. Luk ogulite i sitno nasjeckajte.
- Za preljev ogulite češnjak i protisnite kroz prešu za češnjak. Češnjak pomiješajte s uljem i balzamičnim octom te začinite solju i paprom.
- Estragon operite, otresite i sitno nasjeckajte. Pomiješajte leću, slanutak, luk, rotkvice i estragon. Umiješajte preljev.
„Tava s bulgurom“ u umaku od jogurta i mente
- s kalcijem, vitaminom B1, vitaminom C, proteinima i vlaknima
- oko 490 kcal (350 g) po porciji
- vrijeme pripreme: cca 30 minuta
- težina pripreme: lako
Sastojci za 2 osobe:
Tava s bulgurom:
- 150 g bulgura
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manja tikvica
- 1/3 patlidžana
- 2 srednje rajčice
- 1 vezica peršina
- sol, papar
Umak od jogurta i mente:
- 200 g jogurta
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 limun
- listići mente
- papar, sol, čili (po izboru)
Priprema:
- Bulgur pripremite prema uputama na pakiranju.
- Dok se bulgur kuha, pripremite umak od jogurta i mente: sve sastojke pomiješajte sa sokom iscijeđenog limuna i ostavite sa strane.
- Tikvice i patlidžane narežite na kockice veličine oraha, pirjajte u tavi i začinite, rajčice narežite na kockice.
- Bulgur dodajte u tavu s povrćem, rajčicama i peršinom te začinite po želji.
- Na kraju prelijte umakom od jogurta i mente.
Međuobroci i deserti za treće tromjesečje
Na kraju trudnoće možete se jako dobro zabaviti. Što bi bilo bolje od slastice sa svježim bobičastim voćem i kvarkom? Predlažemo slojeviti desert s bobičastim voćem i datuljama koji ne samo da je izvrsnog okusa, već i izgleda fantastično!
Slojeviti desert s bobičastim voćem i datuljama
- s proteinima, vitaminom C, magnezijem, željezom, folnom kiselinom, kalcijem
- oko 250 kcal (160 g) po porciji
- vrijeme pripreme: 30 minuta
- težina pripreme: srednja
Sastojci za 2 porcije:
- 100 g malina ili jagoda (smrznutih ili svježih)
- 60 g datulja
- 10 g ribanog kokosa (kokosovog brašna)
- malo soka od limete
- 125 g nemasnog kvarka
- 50 grama krem sira
- 60 ml vode
- listići mente (za dekoraciju)
Priprema:
- Ako koristite smrznuto bobičasto voće, odmrznite ga i ocijedite.
- U međuvremenu u blender stavite datulje, prelijte ih sa 60 ml tople vode i sitno izblendajte.
- Tostirajte kokos u tavi dok ne porumeni i ostavite da se ohladi.
- Pomiješajte nemasni kvark, krem sir, sok limete i pasirane datulje.
- U zdjelicu za desert slažite u slojeve- 4 žličice kokosa, bobičasto voće i pola kvarka, jedno za drugim. Ponovite postupak i završite s bobičastim voćem.
- Ukrasite preostalim kokosom i mentom.